BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Tuesday, 31 May 2011

yeah! ya akhirnya..
dari pagi tadik, bahagia jak yang datang..
n now, sekarang masanya..
derita datang bertubi2..
apalah hidup..
yes! aku bencik hidup..
bena2 bencik..
boleh aku MAMPUS sekarang sik?
sikda guna wak hidup bha..
argh!!!!

AKU MOK MAMPUS!!!

my boojards~

mau story pasal my soul bha ni..hehe..well, aku btol2 in love sama dia ni..btol2 bha..ndak tipu ni..hehe..mau denga kha cita sal dia ni..?dia ni gila2 jugak bha..tu yang aku pun gila jugak sama dia..buat kerja gila ari2..brapa ari suda ndak tido ni..tapi aku ndak kisah bha..yang penting, dia ada..kan, aku bahagia btol..ndak ku mau ilang dia..dia buat aku gelak..dia buat aku senyum..dia gak yang buat aku nangis..hehe..aku mau layan dia ni..nanti aku cita lagi sal dia..





BOOJARDS, I LOVE YOU SO MUCH!!

Monday, 30 May 2011





I'M TAKEN BY MR. RAZI JOHARI
27thMAY2011, 17:14:00PM




Setiap kemarahan yang terpacul,setiap herdik yang timbul,setiap garangnya kata,setiap bengisnya suara,percayalah itu kasih jawapannya.
Biar aku marah yang menunjukkan kau salah, yang kau rasa hiba.Yang bikin kau tunduk dengan kelalaian kau.Yang bikin kau hampa kerana tidak menepati permintaan perhubungan.
Tapi percayalah, hakikatnya bukan kau yang tidak sempurna, tetapi aku.Aku yang kekurangan sini dan sana, kerana itu lagak ku begini.Kau cukup sifatnya dari mata aku,dari hati dan jiwa,
Kerana kau ku angkat setinggi - tingginya, sempurna setiap adanya.
Aku tak mampu menulis puisi cinta buat kau,kerana hebatnya kasih kau,Aku tenggelam dengan perkataan ku sendiri.Tidak ada satu perkataan pun yang mampu menggambarkan hebatnya kasih.Walau perkataan mula.
dan saat ini kau tiada, aku lemah menagih kewujudanmu.

|dia&aku kata|

Sayang betul dia kat aku.Aku buat salah teruk, dia menangis satu malam.Dan kemudian esok pagi, dia jumpa aku, dia tersenyum.Kesalahan aku memang tak layak untuk terima senyuman tu.


Apakah memang ada manusia yang murni macam ni?


Dia nak marah, tapi dia nak ketawa.
Dia nak pukul, tapi dia nak ketawa lagi.
Dia nak tunjal kepala aku, tapi dia takut kepala aku sakit.
Dia nak lepaskan kemarahan dia, tapi dia takut aku terasa.
Dia nak merajuk, tapi dia nak berbual dengan aku.
Dia nak paling muka, tapi dia nak tengok muka aku.
Dia nak menangis, tapi dia tak nak bersedih masa tu.
Dia nak maafkan aku, sebab dia nak terus sayang aku.
Dia kata aku bodoh, aku kata, memang
.Dia kata aku tak fikir, aku kata tu lar pasal.
Dia kata aku tak guna otak, aku kata itu betul.
Dia kata aku bangang, aku kata paling bangang.
Dia kata aku jahat, aku kata takda niat.
Dia kata aku takut bila buat salah, aku kata takut gila.
Dia kata dah agak dah, aku kagum dengan firasat dia.
Dia dah tak tahu nak kata apa, aku kata, jangan kata apa, pukul je.
Dia dah tak nak pukul, aku kata maaf.
Dia tanya dah makan? Aku kata nak makan sama.
Dia kata jom.Aku kata dalam hati.."Tuhan, kalau betul dia jodoh, biar aku lawan untuk jodoh ini!"

|speaking.melanau|

yeah! 
aku mok ngerepak agik.
yes! speaking sarawak bha.. :)
banyak dah post aku klaka semenanjung, so klaka sarawak la gik..
aku kan anak jati sarawak..
tapi rasanya, aku mok klaka melanau la pagi2 tk..
yup! sure, jom klaka melanau.. :P


hye geng..
melai tang idai, jarang bak klakar melanau bha..
medah dengah bak klakar tha..
daau la merapu idai klakar melanau ow..
anik mei faham gik nawan dun..
mana asang lodun by..
so, inau bak cita tumau ih bha..
yahh! mei taau bak tulis by gik dun..
sung nuan klas eyh..
yarabi, malas tan bak gun klas dun..
nau bak nyadin kha ciih kha..
klalah kali mak..
saan gaya bak taau tijau, mun ciih ih..
aie ea. mila. mila.
braie gak tang ajang gak..
bak lepak tyang wharf..
bak pelik motor..
adowh ea..
pidan mak keban mulik ow.. :(
maka mengah labik jebulan ngah idai, dah braie..
dun la ubak nawan..
hujan emas d negeri orang, hujan batu d negeri sendiri..
nuan kaitan kha??
kau pun mei taau..
tulis mak la, nak mei mejah penuk page..
kijah malas mak tan bak nulis..
huhu..
dah eyh..
nuan lian nulis gik..
bak melayan hubby mesej.. :)


Mr Razi Johari,
thanks so much for shining my life..thanks for creating my smile..thanks for always being at my side..thanks for giving me this strength..thanks for teaching me about miss..thanks for being a part of my life..and very special thanks for giving me chance being the one that you love.. i love you, b.. :)

Saturday, 28 May 2011

semoga bahagia itu milik kita




yeah!
semoga bahagia itu milik kita..
bukan semalam, hari ini atau esok..
tapi untuk SELAMANYA~

i'm taken 50% by Gm Bosses~
i'm taken 50% by Prince Boojards~
and i'm taken 100% by Mr. Razi Johari~ :)





Tuesday, 24 May 2011

|kamek kitak bha|

hye kitak! yerr. pagi tk mek mok klaka SARAWAK. hehe. well, mek kan anak jati Bumi Kenyalang. mesti la bangga ngan bahasa dikpun. so, sapa2 yang sik faham ya, nasib la nak. pegi blaja bahasa Sarawak lok nun. hee. actually, mok klaka melanau tek. p klak alu sikda orang faham lak. nak kha susah. hehe. p da ku kesah?? haha. pa yang sik best nya pagi tk, mek polah uncle marah. erm. mek tk nang la. nyakit ati jak keja. sorry k, uncle. sik sengaja. :(


maybe, for a few days mek sik dapat nak merapu lam tk. huhu. sdeyh. p gne nak molah. dak member semua cuti. sikda laptop k online. dapat d agak la tahap kebosanan mek start dari pagi esok. dah la tinggal sorang2 lam bilit. sikda laptop gik ya. yobih, nang bosan. boleh mati kebosanan gik mek kakya. hmm. sabar jak la. sik la dapat tengok gamba uncle gik tok. adeyh. haha. bongok na mila tk eyh. :p

uncle, uncle n uncle. haha. nak pa kha. mala uncle jak. ish. cita lamak ya. jangan ngarap hati. benda dah lepas bha. he's just friend. jangan lebih2. klak dikpun yang sakit. orang kacak ya. sikkan sikda orang mpun. so, jangan start mengharap. haha. well, mek 2 kawan bha. pey bila2. :)

nak kha pastk sik dapat merapu gik nak. so nak madah la. yang mek tk senang jak mok sayang kat orang. p sayang jak la. hehe. blom cinta. haha. kan mek bencik cinta tek. :p mek mok uncle. siyez mek madah. senang gilak mek nak fall balit nan nya. so that. mek kenak beware la. uncle just masa lalu mek. sikkan jadi masa depan mek. uncle penah bencik mek. sik mungkin nya akan trimak mek balit lam hidup nya. hehe. i know that. p cgek soalan uncle yang mek mok jawab ctok. AOK, MEK SKA TAK. haha. tadik uncle tanyak. p mek nafikan. bak kata uncle, nya sikda masa mok baca blog orang. that's y mek brani tulis ctok. :p

ok. stop here. sebelum banyak gik yang mek ngerepak. bgus stop. haha. so, sikkan ada entry baru start dari esok. ntah la bila dapat online gik. so, i'll miss my |melalut ngerepak merapu plentey|. huhu. sikpa. tunggu lappy mek lak. pasya mek ngerepak gik. hehe. chow. uncle, i miss u. daa~ :P

dah tuka kaler!





PINK!PINK!PINK!PINK!PINK!PINK!




yes! aku panas hati~

grey. kaler yang aku tak brape nak minat. so, aku nak gune kaler grey untuk cte bende yang double triple aku tak suke. huh. aku tak suke cinte. yeah. i really hate it. argh!!! kalau ar aku boleh menjerit sekarang. ish. nasib baik dah tengah malam bute. sabor je la~~


well, aku memang semestinya tak terlibat ngan cinta. haha. hati aku dah tertutup kot. huhu. harap gitu la. nanti kalo dah jumpe kunci dye, baru bukak balik. hmm. sekarang, aku benci cinta sebab aku asyik kene nangis je. even aku tak bercinte. tapi aku gak yang kene nangis. err. bencinya aku. 


ni bukan 1st time bende camni jadi kat aku. ish. aku tak tau nak cakap pe. aku just nak cakap yang benci cinta. cinta buat aku hilang kawan.[sebab kawan2 aku bodoh], cinta buat aku hilang orang yang support aku dari dulu.[sebab dye pown bodoh]. cinte buat aku hilang orang yang wat aku hepy.[sebab dye pown bodoh]. huh. nak tau nape aku cakap dyorang ni bodoh?? sebab dyorang ni buang aku sebab cinte yang blom pasti. bodoh, kan?err~~


aku slalu cakap, aku benci orang yang penting kan cinte dari kawan. well, macam ar cinte dyorang tu berlandaskan Allah. berlandaskan nafsu de ar. BODOH! yeah. skali lagi aku nak cakap. AKU BENCI CINTA!!!


nak tau nape aku terlalu emo pasal cinta malam ni?? sebab aku tengah sakit hati. huh. sangat sakit hati. pe yang aku wat slame ni. pe yang aku jage slame ni. dah hilang sebab cinte. yes! aku nak cakap skali lagi. aku benci cinta. huh! tension kpale otak aku. what the hell la orang lain bercinte, aku pown kene skali. cinta, cinta n cintaa. huh!


CINTA..tukar kaler lak. sebab even aku benci cinta, aku tau. CINTA ITU SUCI. cinta tu anugerah terindah dari Allah. sebab tu bersyukur la kalau de pluang nak mencintai or dicintai. even hanya seketika. cinta sepatutnya hanya kerana Allah. itulah cinta sejati. yang bila hadirnya dengan redha Allah. n bila perginya cinta itu, dengan redha kita trima ketentuannya. stiap insan akan rse dicintai n akan rse macam mne mencintai. sebab itu lumrah kehidupan. namun, hanya cinta kerana Allah yang akan kekal selamanya. kekal selamanya bukan bermakna akan bersama kerna jodoh kta ketentuan Tuhan.


kaler ni plaak sebab aku kat tengah2 sekarang. huh. aku harap, takde dendam dalam hati dye. terkilan. aku masih harap yang smue ni mimpi. hope esok, ble aku bangun.dye dah tak macam tu. aku akan always doakan dye. sebab, dye salah seorang insan yang aku sayang. aku tak ready untuk hilang dye. aku tau, ini bukan dye. it's not u. huh. come back, bro. dah takde mood nak merapu. huh. nanti kte merapu ea. bende yang best. bukan bende yang tak best camni. jom layan maharaja lawak. maharaja lawak? err~ taknak ar. sakit hati nan dye. eeii. layan jiwang ar. haha. daa~~ :)

Monday, 23 May 2011

MAY 2011

hye babe..
jom merapu pasal MAY 2011..
ok, 1stly aku nak cakap yang aku tengah sakit kepala..
takde ar sakit sangat..just a little bit..
so, aku masih boleh mengupdate ape yang aku rase pagi ni..
bulan MAY tahun ni, agak kureng ar bagi aku..
macam2 bende jadi..
bende yang kurang baik ar..
aku pun musykil ar..
yang jadi kat aku pun macam2..
dompet aku lesap dengan duit n kad2 bank aku..
lesap sekaligus tau..
memang licin ar..
n itu menyebabkan aku tersangat la kopak bulan ni..
buat kali pertamanye aku btol2 rase susah..
sampai nak makan pun aku takde sen..
then, dari status fb aku, bulan nih ramai giler yang break up..
erk~ aku tak faham nape..
then, member2 aku pown smue sesak..
ntah le malang pe yang datang..
n yang sadisnye lagi untuk aku yang tak mbik ptptn..
kolej baru kluarkan yuran semester nih..
dah nak abis plak tu, bru nak bagitau..
hangin je aku dibuatnye..
so, yang menambahkan lagi kepelikan bulan MAY 2011 nih..
AKU CARI KERJA..
pelik tak??hehe..
well, aku tak larat nak merapu..
nanto kte ngerepak lebih panjang ye.. :)

0400am23052011 kat bilik aku yang comel d asrama puteri kolej islam antarabangsa batu4 jalan gombak kuala lumpur aras dua bilik t2b. :)

Sunday, 22 May 2011

merapu lagi

here lagi~asyik tak dapat titow je..mate ni cam tak reti nak ngantok plak..adoyai..


jom merape pasal UNCLE..
takut gak nak tulis nih..
karang uncle bace, mampus aku..
tapi, dah takde idea..
so, bantai je la..
sorry ye uncle.. 
uncle kan cute, jangan marah ea.. :)
aku ingat uncle nih, sebab call dye tadi..
sejak bile aku baik balik nan dye ea??
haha..
sejak before titow aku chat nan dye..
sejak bangun pagi aku dapat msg dari dye..
sejak bile dye bosan keje, dye msg aku..
sejak dye call aku bile dye bosan..
sejak aku boleh call dye bile dye nak titow..
sejak bile ea??
sejak 20may2011..
genap 1tahun4bulan lepas ktorang break..
ntah uncle ingat ntah tidak..
hope dye tak ingat ar..
menyakitkan hati dye je aku nih..
tapi, aku bersyukur uncle dah boleh gurau nan aku..
uncle dah boleh jawab call aku..
well, hidup ni pelik kan??
kite tak penah tau ape yang akan terjadi..
aku cakap pasal uncle ni, sebab aku tak boleh titow..
dulu, kalo aku tak boleh titow ke, terbangun tengah malam ke, hari hujan ke, aku mimpi buruk ke, aku mesti call uncle..
uncle pun bangun je..
layan je aku melalut, merapu, ngerepak n plentey nih..
esoknye, kalo uncle nantok, uncle mesti salahkan aku..
sweet kan, uncle..
aku tringat lagi mase kali terakhir aku jumpe uncle..
mse tu actually ktorang dah putus..
tapi macam still couple..
aku jumpe uncle kejap je..
yang aku takkan lupe..
ari tu uncle bagi aku patung..
bukan orang tak penah bagi aku patung..
tapi, uncle ni pelik..
uncle bagi aku patung beruk..
tu ar first time aku dapat patung beruk..
tak sweet langsung, kan??
haha..
bile aku tanye, nape beruk bukan bear..
tau uncle jawab pe??
uncle jwb, 'dah ktk ya suka gilak nyebut perkataan beruk, mbik ktk beruk ya.'
aku gelak sampai tak ingat dunia masa tu..
baru aku terfikir, sweetnye uncle..
banyak gak kenangan ngan uncle..
1st ktorang jumpe pun lawak..
uncle memang sangat2 pemalu..
aku tak nafikan..
sampai mase 1st kenal uncle, aku boleh cakap..
'burak kha simai lai ih bha. mai taau klaka skalik. jeong tabak tlau, jeong ulang dun.'
mesti korang dapat agak, kan macam mne pemalunye uncle..
hehe..
tapi kat situ terbukti satu, uncle bukan kaki ayat perempuan..
even muke uncle cute sangat..
kalo uncle bace ni, mampus aku..
takpe ar, kebenaran kan uncle?? :)
pe lagi nak cakap pasal uncle ea??
cukup ar kot..
karang tak pasal2 aku kene marah nan uncle kalo tulis lebih2..
"uncle cute, sorry eyh. mek sik dapat titow. n mek tringat kat tak. so, tulis la sal tak ctok. hehe. bukan slalu pun, nak? sorry k. mohon seribu kemaafan k. hehe. uncle kan cute. boh marah. :P"

haha. takde mende nak merapu. 0400am. 22052011. lain kali kte sambung ea. :)

Friday, 20 May 2011

crying again

hye all..
tadi aku happy sangat, kan?
terlampau happy..
tapi sekarang??
aku nangis lagi..
nangis bukan sebab sdeyh je..
sebab happy gak..
aku tak tau pe yang aku rase..
aku sdeyh sebab dye nak pegi..
tapi aku hepy gak sebab dye makin dekat nan impian dye..
tapi, nanti mesti aku rindu dye..
rindu sangat..
tapi, aku kena redha..
ini jalan hidup dye..
lagipun, dye nak gapai impian dye..
aku tak boleh halang..
just..
aku akan rasa kehilangan dye..
nanti dah takde orang nak teman aku jalan raye..
huhu..
aku akan rindu dye..
kalau aku de prob, nak nangis..
aku dah tak boleh call dye..
argh!! sdeyh nye..
erm..
aku kan kuat..
aku mesti kuat..
dah2..
aku taknak nangis..

hmm..
i really gonna miss u..
gudluck, cuz..
aku akan always doakan yang terbaik.. :)

jom study~

INTRO TO EARLY ISLAMIC CHILDHOOD EDU.

~ stages in childhood
  • mumayyiz
    • capable to differentiate between right n wrong
    • below 9yrs old
    • not countable for her/his action
  • baligh
    • reach puberty
    • boy has wet dream, girls has haidh
    • 9-15yrs old
    • physical changes
    • countable for his/her actions
  • sin al-rushd
    • matured physically  n intellectually
    • no longer a child, grown up.
    • above 15yrs old
    • able to think independently n intellectually
    • countable for his/her actions
~rights of children in Islam
  • to be properly brought up- flow to right way
  • to be raised- more to property
  • to be educated
~advice of Luqman
  • worship towards Allah
  • love their parents
  • obey parents if don't mushrik. treat kind to mushrik parents
  • Allah control everything
  • establish regular prayer
    • brotherhood
    • unity to diversity
    • direct communication with Allah
    • concept of ehsan
    • self-discipline
  • patience in implementing them, all matters of life
  • amal ma'ruf nahi munkar
  • don't be arrogant n always b moderate
  • harsh while talking, sound like donkey
~stage of human creation according to western
  • sperm-fertilization-congealed blood-fetus-bones-flesh-birth
~3 elements of man
  • mind[al-aql]
  • body[al-jasad]
  • spirit[al-ruh]
~sperm, nutfah, mani
~nutfatul amshaj-sperm+ovum
~6 occasions of womb
  • binding lineage-al mumtahinah:3
  • womb near to another-alazhab:6, al-anfal:75
  • break bonds of womd-muhammad:22
  • cycle of womb-ar ra'ad:8
  • lodging-al mukminun:13, 14
  • three veils of darkness-al zumar:6
~Al Qayyim[baby's born]
  • do not hesitate to have baby girl
  • announce the childbirth
  • azan n iqamah
  • tahnik
  • aqiqah
  • shave baby's head
  • give good name
  • circumsion
~unconscious
  • birth-3yrs old
  • unconsciously his abilities
  • learning has not emerged
~conscious 
  • 3-6yrs
  • able to control action
  • freedom
~sensitive periods
  • order
  • language
  • walking
  • social life aspects
  • small objects
  • through senses
~inculcate aqidah in children
  • memorize
  • malaikah
  • rasul/prophets
  • manner/adab towards Allah
  • stories of unseen things
  • ikhlas, ehsan, fear of Allah
  • science
  • take to the grave
  • everything is from Allah

tu je ar yang target masuk exam sok. hehe. senang tak? kalo tak bace boleh wat tak? hehe. nasib baik ar sis ayu kembalikan semangat aku. kalo ntah. aku tak tau ar pe aku nak jawab sok. entah2 aku conteng kertas tu nan name sir mahfuz kot.[dye an encem.hehe.] thanks again ar kat sis ayu. aku sangat2 hargai kehadiran dye pagi ni. then, to uncle izhar gak.[ex bf aku actually]thanx maafkan aku saat2 camni. wah. aku tak sabar nak jawab soklan esok. eceh. nak kalahkan miss F yang bajet pandai tu. eeuuwww. hate u. haha. well, sekarang dah kol0412 am. so, aku nak tdow. doakan aku untuk esok ea. :)

i'm happy

hye babe..
jom merapu~
aku dah balik.[balik dari mne ntah.hehe.]
hehe..
ni baru aku yang akan merapu kat cni, kan..?
hepy go lucky babe.. :)
pagi nih, aku hepy sangat..
thanx to KAK AYU sebab dah wat aku tersenyum n hepy balik..
aku tak tau nape aku boleh hepy.
sedangkan, kalau nak tengok post aku before nih..
aku sepatutnye sdeyh, sebab DD is taken..
tapi, aku hepy plak..
ntah..
maybe pagi nih baru aku sedar kot..
aku just sayang dye macam ABANG aku..
then, aku terkilan sebab dye tak bagitau aku pasal bende tu..
tu je kot sebabnye..
now, ble aku dah tau..
aku dah tak rse pape..
hehe..
then, aku jadi bersemangat balik..
pagi nih gak..
aku dapat mood untuk study..
esok midterm weh..
hehe..
boleh plak aku tak tdo lagi, kan?
hehe..
takpe, esok balik exam aku boleh tdo.. :P
cgek gik..
yang polah mek happy pagi tk..
orang yang selama tk mek rsa nya bencik mek..
dah maafkan mek..
hehe..
nang happy..
tengok..
mun dolok, mek tanyak pa hikmah mek hilang DD..
sekarang mek dah dapat..
Allah kan adil.. :)
eyh..
baru prasan, excited sampai tulis pown bahase sarawak..
hehe..
keyh, nak chow..
hope hari2 sterusnye aku akan terus kuat n hepy.. :)

creating my smile again :)






1st time aku rse happy after a few days nih..
thanks sis. :)

lelaki vs wanita

meh kte layan kate2 kat bawah ni. aku pown tak ingat kat mane aku bace bende nih. ye ar, aku kan rajin cket membace nih. haha. rajin ar sangat. huhu. tapi btol ar, aku pantang cket bace bende2 yang de kaitan nan kehidupan nih. meh layan meh~


Andainya lelaki tahu..
Apabila seorang perempuan jatuh cinta, lelaki itu tidak semestinya punya segalanya, tetapi lelaki itu adalah segalanya di hatinya.

Andainya lelaki tahu..
Apabila seorang perempuan itu mengalirkan air mata, itu bukan bermakna dia lemah, tetapi dia sedang mencari kekuatan untuk terus tabah menyintai lelaki itu.

Andainya lelaki tahu..
Apabila seorang perempuan marah, memang dia tidak mampu mengawal perasaannya, tetapi percayalah, itulah maknanya dia sangat mengambil berat dan menyayangi lelaki itu. Lihat saja pasangan yang baru bercinta, mereka jarang bergaduh. Tetapi percayalah semakin bertambah sayang mereka pada seseorang, semakin pula banyak pertelingkahan yang berlaku.

Andainya lelaki tahu..
Apabila perempuan bercakap banyak, dia tidak pernah bermaksud untuk membuat anda rimas, tetapi dia mahu lelaki mengenalinya dengan lebih dekat.

Andainya lelaki tahu..
Apabila perempuan berkata dia mahu anda berubah, itu bukan bermakna dia tidak mahu menerima anda seadanya, tetapi dia mahu menjadikan anda lebih baik, bukan untuk dirinya, tetapi untuk masa depan anda.

Andai lelaki tahu..
Apabila perempuan cemburu dan tidak percayakan anda, bukan bermakna dia tidak sayang.. tetapi dia terlalu sayangkan anda dan masih menganggap anda anak kecil yang masih memerlukan sepenuh perhatian. Kadang2 dia terlalu risau sekiranya terlalu percaya, anda akan mengkhianati kepercayaan yang diberi. Naluri keibuannya sangat kuat. Dia hanya mahukan yang terbaik untuk anda.

Andai lelaki tahu..
Apabila perempuan merajuk, jangan kata dia mengada-ngada. Dia bukannya mahu dipujuk dengan wang ringgit atau hadiah sedozen, tetapi cukup dengan perhatian yang boleh buat perempuan rasa dihargai.

Andai lelaki tahu..
Apabila perempuan jarang mengatakan ‘i love u’, itu tidak bermaksud dia tidak menyintai, tetapi dia mahu lelaki itu merasai sendiri cintanya, bukan hanya hadir dari kata-kata, tetapi juga melalui bahasa tubuhnya.

Andai lelaki tahu..
Apabila perempuan kata dia rindu sama kamu, dia benar-benar maksudkannya. Apabila berjauhan, bayanganmu akan sentiasa bermain di mata.

Andai lelaki tahu..
Apabila perempuan kata lelaki lain itu lebih baik dari kamu, jangan percaya kata-katanya
kerana dia hanya mahu menguji kamu. Dia mahu melihat sejauh mana kamu sanggup menjadi yang terbaik di matanya. Walaupun sebenarnya memang kamulah yang terbaik di hatinya. Selagi dia dengan kamu, percayalah, walaupun perempuan menganggap masih ramai lagi yang lebih baik di matanya, tetapi di hatinya, kamu tetap yang terbaik.

Andai lelaki tahu..
Apabila perempuan menjadi degil, dia bukan bermaksud untuk menjadi degil
tapi dia mahu melihat sejauh mana lelaki itu mampu bersabar dengan kerenahnya. Percayalah, hati perempuan itu sangat lembut. Andai kena caranya, jangan terkejut kalau akhirnya dia menukar fikirannya dalam masa sesaat.

Andai lelaki tahu..
Apabila perempuan berkata, “tolong tinggalkan saya!”, dia tidak bermaksud menyuruh anda pergi selamanya. Dia hanya mahu menenangkan fikirannya sebentar saja. Apabila dia kembali tenang, percayalah dia akan mencari anda semula. Itu tandanya dia benar-benar menyintai anda. Perempuan sukar untuk mengawal perasaan. Dia terlalu emosional. Tetapi dialah yang paling menyayangi anda dan sangat sensitif dengan perubahan pada diri anda.

Andai lelaki tahu..
Sememangnya Allah menciptakan lelaki dan perempuan itu dengan perbezaan yang tersendiri. Tetapi sekiranya mereka saling memahami, mereka akan saling melengkapi dan menyempurnakan. Perempuan itu diciptakan oleh Allah indah sekali. Di sebalik air matanya,tersimpan seribu satu kekuatan yang bakal menjadikan seorang lelaki itu merasa selamat bersamanya. Biarpun zahirnya perempuan itu tampak lemah tapi dia punya kekuatan tersendiri yang bisa menggoncang dunia dan mungkin bisa pula membuat lelaki menjadi lemah kerananya.

Jadi hargailah kehadiran seorang perempuan dalam hidup anda kerana dia didatangkan bukan dengan kelemahan sahaja tetapi dia juga ada kekuatan untuk menyokong anda dan membuatkan hidup anda lebih sempurna. Dialah yang bakal menjadi perempuan bekerjaya, isteri juga ibu yang terbaik untuk anak2 anda.

Indahnya hidup ni kalau setiap pasangan saling memahami antara satu sama lain... kerana tidak kira lelaki atau wanita perlu memahami naluri pasangan masing-masing...

LELAKI
  • Lelaki juga boleh menjadi seseorang yang begitu sensitif dan mengambil berat (prihatin).
  • Jika seseorang lelaki meminati wanita, wanita itu tak semestinya cantik. Cukup dengan budi bahasa dan kesopanan yang tinggi. Malah lelaki boleh menyukai wanita yang mempunyai banyak persamaan dengannya samada dari segi pemikiran atau minat. Oleh itu, banyak yang boleh dibualkan atau dikongsi bersama.
  • Kebanyakan masa, lelaki sebenarnya tidak mengetahui perasaan sebenar yang dirasakan oleh seorang wanita.
  • Lelaki boleh menerima penolakan dengan baik.
  • Lelaki cuba menonjolkan sikap kelakiannya untuk menambat hati wanita...
  • Lelaki memang dilahirkan dengan perasaan yang kuat terhadap wanita...
  • Kebanyakan lelaki resah bila berhadapan dengan situasi ingin mengajak wanita keluar kali pertama!
  • Lelaki cuba meniru gaya selebriti atau berlagak macho hanya kerana ingin memikat hati wanita.
  • Bila lelaki cakap.. "Emm.. tengoklah dulu".. itu seringkali bermaksud dia berkata tidak atau kurang setuju.
  • Bila lelaki cakap direct to the point dalam sesuatu hal, dia sebenarnya ingin bersikap jujur dan berterus-terang dan mengharapkan wanita memahami maksudnya.
  • Kebanyakan lelaki yang nampak 'desperate', datang dari sekolah all boys! (how true)
  • Adalah biasa lelaki cemburu terutamanya apabila perempuan asyik menyebut nama lelaki lain.
  • Lelaki tak boleh belajar kesemuanya pasal perempuan dari library atau buku jadi perempuan harus mengerti. Oleh itu mereka selalu keliru dengan sikap perempuan dan tak faham kenapa perempuan bersikap begitu begini.
  • Kadang2 lelaki perlu mengetahui lebih mendalam tentang bagaimana berhadapan dengan perempuan supaya hubungan dapat berjalan dgn lebih baik.
  • Betapa hebatnya lelaki itu bersikap romeo dan 'flirting' dengan ramai wanita… dia tetap hanya ada seorang teman wanita yg istimewa... yang lain hanya kawan.
  • Bila lelaki tertengok dada wanita dan wanita itu menyedari... maafkan saja. Kebanyakan lelaki tak sengaja.... Mereka merasakan kejadian wanita itu begitu indah!
  • Bila sesuatu hubungan putus di tengah jalan, lelaki juga rasa bersedih.. cuma dia tak menunjukkannya kesedihannya di depan orang.
  • Bila seorang perempuan meminati seorang lelaki, perempuan itu patut bagi hint! Mana tau lelaki itu juga menaruh minat. Senang usahanya nanti...
  • Adalah memalukan bagi lelaki jika tak berupaya menolong wanita.
  • Kebanyakan lelaki cukup lemah dengan air mata perempuan. Mereka lebih tewas sekiranya air mata itu mengalir dari perempuan yang dikasihi. Sebab itu dikatakan air mata senjata perempuan.

Lelaki bukanlah sempurna 100%, walau bagaimanapun rupanya atau pandangan luarannya. Jadi, perempuan janganlah mengharapkan semua yg hebat dari lelaki! Mereka juga normal dan mempunyai kelemahan.

Andai wanita juga memahami.. alangkah indahnya dunia suatu perhubungan ini.... tapi semaikanlah jiwa anda dengan kasih yang sejati dan bukan untuk digadai ganti dengan sesuatu yang merugikan.. sematkan naluri yang suci moga diberkati Illahi..

yea~ dah abis bace. hehe. aku pown tak tau pesal aku letak title dye LELAKI VS WANITA. haha. padahal smue pasal laki kot. for ur information, otak aku tengah SENGET lagi. kahkah. dah nme merapu kan. sabor je la ek. [i'm trying to build my strength n smile. i really miss him.]

Tuesday, 17 May 2011

| take my heart |

hye babe~
aku nak korang denga lagu nih..
lagu nih lagu yang slalu aku denga before tdo..
ini ar aku..
kalo lagu yang aku rse de kaitan nan aku, memang aku ske denga..
hehe..
jom kite layan sme2..

take my heart~

You can take my heart for a walk on the beach
You can take my heart for a little trip
You can take my heart very close to your heart
You can take my heart forever if you like

But not every heart belongs to any other
You and I
You and I are meant to be
I'm the one for you, You're the one for me
You love me as much as I do
When you look at me and we're skin to skin
I want you so
Please come in
And you love me more and more
And my love grows up with you
And you kiss me more and more
And I kiss you, too
And I kiss you, too

If I take your heart, I will cherish it every day
If I take your heart, I will heal these old wounds
If I take your heart, it's to make it happy
If I take your heart, it's forever close to mine

But not every heart belongs to any other
You and I
You and I are meant to be
I'm the one for you, You're the one for me
You love me as much as I do
When you look at me and we're skin to skin
I want you so
Please come in
And you love me more and more
And my love grows up with you
And you kiss me more and more
And I kiss you, too
And I kiss you, too

(violin solo!)

I don't care, I don't care
If I'm again carried away
If you swear, if you swear
To give me your heart in return
To give me your heart in return

I don't care, I don't care
If I'm again carried away
If you swear, if you swear
To give me your heart in return
To give me your heart in retur
n~


ok tak? hehe. lirik dye bermakne bagi kau tau. sebab aku akan cuba sedaya upaya aku untuk bahagiakan hati yang da kat aku. hehe. even aku yang kne menangis banyak kali. i don't care. asalkan dia masih tersenyum. aku takkan rasa sakit tu, kalo aku tengok dye bahagia. insyaallah. aku kan tabah~ :)