BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Saturday, 14 April 2012

::dupdapdupdap::

assalamualaikum dears!

awal sik aku update ritk..?
hehe~
semua sebab ritk ku akan off..
so, maybe tk entry last for few times juak la..
sdeyh ku tk..
lamak la ku sik jumpa family ku pastk..
hmm~
dupdapdupdap jak sa nyawa ku dari tadik..
sik tentu tdow ndah ku..
adowh!
pahal kha ow..?
neves ku tk..
seram sejok jak sa nyawa..
ku harap, sikda papa akan jadi..
n takorang doakan aku skali k guys..
ri marek, aku dah iron baju sekolah dak adik ku wat kali terakhir..
mbik adik ku nak bongsu ya dari skolah, nta nya g KAFA, n mbik nya dari kelas KAFA ya..
malam tadik, aku dah berurut, after skeian lamak mok berurut, baruk malam tadik tercapai..
huhu~
tadik pun, dah solat subuh terakhir kat umah..
hati aku rasa lain macam jak..
Ya Allah, panjangkanlah umurku, ibuku, serta seluruh ahli keluargaku..
k la..
andaikata tuk entry terakhir aku..
aku mok mintak maaf nan takorang semua..
halalkan makan, minum n segala susah payah takorang k aku..
sudisudilah doakan aku k..
aku sayang takorang semua..
hazwazni~
aku banyak polah salah nan kau..
hope kau ampunkan k..
aku sayang kau gilak2..
muahckish~

tataa~ ^_^

Friday, 13 April 2012

::renungan dari seorang ukhti:need iman::

Iman adalah sebutir mutiara yang sukar untuk diperoleh, walau ke dasar lautan sekalipun direnangi, walau setinggi gunung pun didaki.Iman bukan boleh diwarisi, dari alim ulama', para anbiya', mahupun ibu bapa atau rakan.Iman bukan bermakna kita bergantung dan berharap pada manusia, mengagung-agungkan dirinya.Iman bukan sekadar menjadikan manusia biasa sebagai idola, tapi ia dari Tuhan, tempat kita mengharap.Iman bukan sekadar doa dan tawakal, bukan sekadar buat solat hajat, solat sunat, baca ma'thurat, baca yaasin, menangis, kenang ibu bapa dan keluarga tapi iman adalah satu perjuangan.Iman bukan sekadar mengadu masalah pada manusia, minta pertolongan mereka, ikut gerak geri mereka, semuanya bersandarkan kepada manusia.Tapi, iman adalah satu perubahan yang kita harapkan daripada Tuhan.Iman bukan sekadar menyampaikan tazkirah dan ceramah, beri teguran, senyum, beri salam, hormati orang lain, tapi iman adalah pergerakan hidup insan.Iman bukan sekadar ingat ibu, ayah, nenek, datuk, kakak, abang dan adik.Tapi iman adalah satu hidup yang penuh dengan Tuhan.Iman bukan sekadar memberi kata-kata manis, hikmah, mutiara kata dan sebagainya, tapi iman lebih daripada amalan dan kata-kata.Iman bukan sekadar takut pada guru, ibu bapa, musuh, tapi iman adalah ketakutan pada Tuhan.Iman bukan lahir daripada bibir, tapi satu hati kecil yang tak riak bila dipuji, tak marah bila dikeji, tak menangis bila ditimpa musibah, tak mengadu pada manusia bila diuji Tuhan, tak tumbang bila ditiup angin, tak putus asa bila melalui kesukaran, tak sedih bila keseorangan, tak lupa Tuhan bila dalam kegembiraan, tak pilih jalan yang memudharatkan hidup sebagai kesudahan, tak kagumi selain Tuhan, tak mengeluh dalam pekerjaan, tak mengharap pada insan.Dan sememangnya iman tu direct dari Tuhan, bagi mereka yang benar-benar cari kehidupan, bukan refer pada manusia, tapi dari satu mata yang pandai menilai keadaan, dari satu hati yang tak pernah berubah, dari satu pukulan dan iman tak pernah persoalkan apa-apa kefahaman melainkan kita hanya berangan-angan sepanjang menjalani kehidupan.Dan ingatlah, sesungguhnya manusia yang beriman telah melalui pelbagai mehnah dan ujian dunia.Jangan disangka setiap manusia yang dilihat dalam ketenangan, hidupnya sentiasa aman.Dan disebabkan ketenanganlah yang membentuk wajah hidupnya di sebalik kesusahan.Imanlah yang melapisi ketenangan itu.Dan untuk mencari iman, kita dekatkan diri pada Tuhan.Sememangnya manusia yang paling tabah adalah mereka yang sentiasa membina hidup yang penuh ketenangan, aman dan sentiasa berbakti pada makhluk Allah walaupun disebalik wajah dan hatinya, penuh dengan kesusahan, kepayahan tapi iman telah membentuk benteng JIHAD yang menjadi benteng kehidupan.Bukan sifat suka mengeluh, mengadu pada manusia ibarat menyalahkan Tuhan.Ingatlah setiap manusia yang berjaya lalui dugaan Allah, dia akan sampai ke maqam yang tinggi sebagaiman Rasulullah s.a.w lalui.Dan ingatlah bahawa tahap sesuatu ujian itu adalah harga dan darjat kasih sayang Tuhan.Semakin susah dan payah dugaan diturunkan, semakin sayang Tuhan pada manusia, dan semakin tinggi taraf manusia di sisi Tuhan.Berhati-hatilah, JIHAD itu sepatutnya kita sekadar lafazkan, kerana yang paling bermakna, jihad itu kita tetapkan di hati.Jihad adalah milik mereka yang mempunyai iman.Dan iman adalah milik mereka yang dekatkan diri pada Tuhan.Dan untuk mendekati Tuhan, bukan kita adukan atau harapkan pada manusia kerana setiap manusia semuanya sama.Hanya wajah yang membezakan.Selagi mulut adukan pada manusia, selagi hati cintakan manusia, selagi hati berkata tak tahu untuk lakukannnya, selagi hidup digantungkan pada manusia, sselagi manusia dijadikan sandaran, selagi hidup menjadi hipokrit, selagi hidup mengenangkan kisah lama.Semuanya takkan ke mana, selagi hidup bertapi-tapi, menunggu manusia lain untuk selamatkan kita, ketahuilah bahawa, mereka yang sentiasa menanti adalah orang yangt paling pemalas, paling lemah dan paling bodoh.Asyik mengharap pada manusia lan, sedangkan semua orang di dunia diciptakan sama, diturunkan ujian Tuhan.Setiap manusia memang sama, selagi hidup mempersoalkan, hidup akan menemukan kegagalan kerana semua jawapan ada pada Tuhan.BUKAN MANUSIA!Dan harus kamu sedar bahawa mereka yang masih bterpinga-pinga dengan masalah hidup, yang sebenarnya jalan penyelesaian terbuka di depan mata dalah manusia yang paling lemah, selemah-lemah makhluk Tuhan.Dan tiada siapa yang dapat menolongnya, walau seribu mujahidin, walau seribu ulama' memberi kata-kata nasihat melainkan dirinya sendiri.Bila dia bangun sendiri, bila dia mencari jalan sendiri, bila dia bina wawasan dan keazaman sendiri dan yakin dengan Ilahi, dan renungi fitrah, dan kejadian sendiri,bila dia melalui dugaan sendiri dengan penuh kesabaran, maka dia akan menemui satu ketenangan yang akan membentuk satu IMAN yang akhirnya melahirkan JIHAD dan membawa kita kepada Tuhan.Dan ingatlah, semua itu berlaku di hati, dan tak siapa tahu, hanya kita dan TUHAN.Hargailah masa, wahai sekalian manusia.Sesungguhnya tiada perkara yang menjadi ukuran pada setiap nmuslim melainkan ilmu.Masa sudah semakin SUNTUK!Hanya mereka yang bijak menyedarinya.Selagi kita belum dan kita masih mempunyai masa lagi.Sebenarnya tiada istilah lambat kerana itu satu ungkapanbagi mereka yang hanya layak untuk hidup dalam kelembapan dan mereka yang sentiasa tidur dan bersenang-lenang kala di dunia.Sentiasa berlenggang-lenggok menggerakkan mata dan kepala sekadar melihat sekeliling tetapi tidak berfikir, dan tidak membuat apa-apa.Sekadar mengharapkan insan lain sedangkan mereka yang lain sentiasa meneruskan perjuangan dan tak menghiraukan apa yang berlaku berbekalkan semangat untuk berjihad menuju ke akhirat untuk berjumpa dengan Allah...~

::when.a.girl::

hyep dears!
lets share my favourite words! ^_^

when a girl is quiet,
millions of things are running in her mind..
when a girl is arguing,
she is thinking deeply..
when a girl looks at you with eyes full questions,
she is wondering how long you will be around..
when a girl answer "i'm fine" after a few seconds,
she is not fine at all..
when a girl stares at you,
she is wondering you are lying..
when a girl lay on your chest,
she is wishing for you to be hers forever..
when a girl want to see you everyday,
she wants to be pampered..
when a girl says "i love you",
she means it..
when a girl says "i miss you",
no one in the world can miss you more than her..~


Wednesday, 11 April 2012

::just me::

hyep dears! 
arinie nak update gamba je.. haha!
aku tak reti edit, just for fun..^_^


haha! malas nak rotate..=P



aku ta comel, ta cantek tak lawa..
but..
aku is always be aku..
kbaii~

Friday, 6 April 2012

::Hobi baru aku::

assalamualaikum, salam pagi jumaat dears~

hyep! awal pagi da aku update citer pagi ni.. hee.. ok, pagi nie aku nak share nan korang pasal hobi baru aku.. dapat agak tak ape..? huhu.. lurah jadi sorang perempuan nie satu je.. confirm suke shopping.. btol tak..? ade ke mak, kakak, adik perempuan, girlfriend, kawan perempuan korang yang tak ske shopping..? tipu la.. kalau dye tal ske shopping pun, skali dye kluar pegi beli barang, confirm berjamjam.. haha.. kan kan kan..? 

so, aku yang dah dilahirkan jadi perempuan nie pun.. memang ske shopping.. yela.. hidup kat kota metropolitan cam KL tue, memang banyak dugaan.. aku kalo dah skali klua tu.. confirm macammacam barang aku bawak balik.. padahal, kadangkadang tak pakai pun.. ske je nak beli coz tengok bende comel.. hee~

btw, aku skarang nie tengah cuti n bersantai kat kampung aku yang aman damai.. jauh dari udara kota nie.. dah nak sebulan kat sini.. aku rase bosan sangat.. just online je la pengubat kebosanan aku.. dari kebosanan nie la lahirnya hobi baru aku.. kat kampung kan, mane ade mega mall or shopping compleks.. one day aku update camne kampung aku kat korang.. kalo korang tengok, mesti korang pun dapat rse kebosanan aku yang dok sbulan kat sini..


opps! aku bukan nak kutuk kampung ok, k.. aku just cakap ape yang aku rse.. aiii! melalut la plak citer sal kampung aku.. dipendekkan citer.. hobi baru aku nie, tak jauh beza dari shopping.. haha.. memang shopping pun.. just skarang aku shopping online.. takyanh bawak barang banyakbanyak or bersesak nan orang.. haha.. sejak dua menjak nie.. macammacam area aku selongkar kat google, facebook, blog.. haha.. ade la beberapa item yang aku dah beli.. de mase aku upload ea..

ok then.. online shopping nie pun kene pandai survei.. kalo rajin survei cam aku.. dapat harga paling murah.. haha! skarang, sweetheart aku asyik bising je.. sume sebab aku asyik sangat ngan online shopping nie.. haha.. aku rse, tu je kot yang aku nak citer d pagi jumaat yang berbahagia ni..

k sayangs! enjoy ur day.. wat kaum adam tu, jangan lupa solat jumaat.. tataa~

Thursday, 5 April 2012

::tibatibarindu::

assalamualaikum~
hyep dears! 
pa kaba takorang ritk..?
tangga takorang tajuk atas ya...
aku tibatiba pandey rindu ngan nya rituk..
nya is mr.shahrul izhar..
he's me ex. my bestfriend, my uncle..
dah lamak mekduak sik contact..
rasarasanya, tahun 2012 tk, mekduak langsung sik penah bertanyak kaba..
huhu~
tadik aku blogwalking kat blog nya..
hampir menitis aek mataku nangga gamba nya..
uncle! imissyousomuch!
aku tauk, aku terlalu banyak polah salah nan nya..
ntah la..
aku dapat sik jumpa or even contact nya gik..
waa! sdeyh!
yah! nangis ndah aku..
cukup peyn ctok..
IMIISYOUSODAMNMUCH SHAHRUL IZHAR! =(

Tuesday, 3 April 2012

::sweethearts::


assalamualaikum~
hyep dears! jum skodeng citer sal my sweethearts jum.. entry arinie, berbahasa sarawak.. jum terus membaca! haha! [banyak da word jum..]

KLMJ~

owkeyh! firstly mok cita sal sweetheart nok d berik nama nor fardina bt abdul rahim.. haha.. fullnem pok! mekduak tuk kenal dari kecik gik.. dari tadika lok.. tahun 1997 gia la.. pasya mekduak tuk classmate d sk abang galau rajang dari darjah satu pey darjah nam..[dah nang skolah ya da cgek klas jak.. ne ndak nya..] haha! masa primary school lok, mekduak sik rapat ne pun.. p ntah gne, bila masok secondary school pandey rapat.. even nya d sarawak, aku d semenanjung masa ya.. stiap kali cuti, ada jak la aku ngagak nya.. kayokayo la mekduak sik sedar masa.. haha.. gila wak mekduak dolok.. da cgek kenangan yang aku sikkan lupak.. masa ya darjah 6 or 5.. mekorang nait moto 3orang cgek moto.. nya ngembak.. nyarisnyaris masok parit.. haha.. lawak li jak.. aku rindu zaman ya oi.. huhu! nektuk.. sayang ku tuk dah jadi bini orang.. so, sikpat nak gilagila cam dolok.. even gia, mekduak still rapat even sik srapat dolok.. besalah.. life mesti brubah bila dah da tanggungjawab, kan..? so, sayang ku tuk dah sah jadi isteri orang 01februari2012 riya.. aku tumpang gembira sebab nya bersatu wak nan orang yang nya sayang.. so, to noe n amie.. semoga trus bahagia hingga ke akhir hayat.. n hope takduak akan tabah dalam mengharungi kehidupan berumahtangga.. n all de best k takduak lam study n hidup.. pok! aku sayang kau.. friendship never dies.. ^_^

tuk la sweetheart ku noe n husband nya, amie..

sweet kan nya duak..=)



owkeyh.. now, aku mok cita sal mohd izwan ameran.. yeay! nya tuk pun sweetheart ku juak.. aku kenal nya masa dah besa.. edeh, besa la glak.. maybe before ya mekduak dah kenal, p ntah.. aku sik ingat.. yang aku ingat, aku kenal nya masa mekduak samasama balit kuching.. lam express.. aku form brapa ntah masa ya.. start dari riya aku admire nya.. haha.. dolok la.. nektk sik gik.. ya kha sik..? haha! mekduak sikda la salu contact.. masa cuti jak la.. once time dolok, aku penah rapat nan nya.. rapat lam fon la.. mun aku down, salu la aku nangis kat nya.. adowh! malu nya aku.. haha.. ya masa sik matured lok bha.. haha.. owk, nya banyak berik aku semangat dolok.. then, aku sik contact ngan nya lamak besa tk.. edeh, nang salu la aku asa besa.. haha! aku start rapat ngan nya gik, pun sik tauk bila.. riya da kua nan nya.. malu aku bila nya padah seh da cgek kayu tk.. lawak dorh.. nang trok alu prangey ku nmbiak dolok eyh.. haha.. aku rasa sik banyak benda sal nya yang aku ingat.. nya tuk dah dapat banyak gelaran dari aku.. haha.. aku penah panggil nya sayang, abang, irwansyah.. haha.. macammacam jak ku tuk eyh.. p cgek.. aku respect nya.. even aku salu maen palak nya.. haha! sorry pok.. bha, apa gik mok d klaka sal nya tk ow.. he's funny.. that's why i cant forget him.. haha.. amy, aku sayang kau oi!.. ^_^

macammacam jak olah nya...;p

tenggiling k la nak d sayang nya..=)

haha! sikda idea mok tulis sal sorang gik sweetheart ku ya.. klakklak la.. enough for today.. babe, kawan la orang yang paling kita perlu lam hidup.. even family, sikkan dapat melengkapkan kita mun sikda kawan.. that's why aku sayang sweethearts ku suma.. mok mbik adq skolah lok.. pasya, aku story gik pasal sweethearts ku yang lain.. cgek entry 2orang.. 4entry abes la.. haha! kbai~``


credit to:noe&amie