BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Saturday, 3 December 2011

::ketabahan seorang isteri::

hyep dears!

 aku rse dah lme tak mnulis plak.. hee.. well, aku giler2 in love ngan tulisan.. ari ni aku nak share something.. pasal LELAKI. huhu.. ni realiti dalam sebuah kehidupan.. before tu, aku nak mintak maaf sangat kat insan tu.. but, ni just as teladan wat seorang insan bergelar lelaki.. yup! hargailah insan yang ada, n setia bersama korang..citer ni sal husband n wife..

they have been together for around 20years.. tapi, baru a few years ni, si husband wat hal.. yup! normal bagi lelaki untuk ada perempuan lain.. maybe for certain laki, tak puas nan sorang.. huhu.. btw, for me.. laki yang ni sangat takde prasaan.. he has a family.. with 5 childs.. mungkin sebab wife dye terlalu baek.. sampai dye tak terfikir yang perbuatan dye sangat melukakan hati wife dye..

citer dye camni..
si husband nie ade perempuan lain.. since 2008.. but wife dye just tahu last year.. wow! sangat bijak si husband menyimpan  segala perbuatan curangnya itu.. huh! but, wife dye dah rse klainan tu since 2009.. aku respect nan wife dye sebab mse wife dye tahu yang husband dye de prempuan lain.. dye just tenang je.. husband dye bawak wife dye jumpe prempuan tu.. but wtf.. mse tu, prempuan tu dah pregnant 3months.. that lady ni non-muslim la.. his wife dah restui dyorang untuk married..

but, prempuan tu taknak convert masok Islam.. btw, husband dye pun taknak.. so, prempuan tu dengan baiknye.. sedar diri n cakap akan berundur dari kehidupan dyorang.. but.. tu citer last year.. mse si husband ni bwak wife dye jumpe laki tu.. tapi satu, si husband ni nak be responsible dengan anak yang de dalam kandungan prempuan tu.. n alasan tu buat hubungan dyorang berlanjutan.. wife dye tahu smua tu.. sebab husband dye akan citer pe pun yang jadi antara dye ngan prempuan tu nan wife dye.. huh! kejam, kan?

now, prempuan tu dah give birth a baby girl.. dah masok 10months umo budak tu.. still agama that baby is Kristian.. then nak dijadikan crite.. husband dye ni bodoh.. dye bawak wife dye jumpa baby n prempuan tu.. pegi umah family prempuan tu.. n dyorang baik ar.. perempuan2 skalian, bayangkan ape yang korang akan buat kalo husband korang bawak korang jumpe prempuan simpanan dye n anak haram dye nan prempuan tu?? dapat bayangkan tak?? huh! tapi, wife dye sangat tabah.. aku tabik ar.. dye boleh senyum.. gelak depan husband dye n smue orang.. wife dye nampak tenang je..  

masalahnye kat sini.. dyorang wat dosa.. huh! wife dye suh kawen.. husband dye taknak.. tapi dye jadikan prempuan tu prempuan simpanan.. spent time together.. besarkan baby tu same2.. memang cam family.. wife dye wat muke tenang je.. padahal, dalam hati dye sangat terluka.. isteri mane yang nak tengok husband dye de prempuan lain.. depan mata dye.. macam satu family lagaknya..

kata si isteri, andai dyorang kawen.. maybe kesakitan tu tak trasa sangat.. tapi, sebab dyorang tak kawen.. dosa bersubahat tu wat dye rse bersalah.. husband dye bagi alasan nak tunggu baby tu 18years bru lepaskan prempuan tu.. sebab dye nak baby tu Islam.. 18TAHUN.. skarang baby tu baru 10BULAN.. mampukah si isteri bertahan slama tu tengok husband dye wat dosa nan prempuan lain?? kejam.. kejam.. kejam.. 

n lagi satu yang menampakkan laki tu takde prasaan.. he wants his wife to tell their children yang baby tu adik dyorang.. wtf! takkan ar nak bagitau anak2 dye yang anak haram tu adik dyorang.. bodoh, kan? takkan wife dye nak bagitau..' ni anak ayah korang ngan awek dye..' what the hell.. huh! husband dye tu taknak bagitau sendiri plak tu.. dye suh wife dye.. dye menambahkan lagi kesakitan wife dye kat sini.. err~ i hate that guy..

1muharram1433 hijrah.. permulaan hijrah aritu.. a whole day husband dye n anak bongsu dye klua nan prempuan tu.. tinggalkan wife n anak2 dye yang lain kat umah.. malam tu.. wife dye crying a whole night.. dye dah tak tahan.. tapi bila terfikirkan anak bongsu dye.. dye tak tau nak wat pe.. kalau ikutkan kesakitan yang dye rase, dye nak mintak dilepaskan.. tapi dye kesian kat anak bongsu dye.. kasih seorang ibu, kan? sayang la ibu korang.. huhu..

then, anak bongsu dye tak lepas2 sebut nama baby tu.. yelah.. ye takde adek.. dapat jumpe baby tu wat dye gembira.. bayangkan ape yang wife dye rase bile anak dyorang asyik sebut nama anak haram dye tu.. argh! kalau aku jadi wife dye.. memang aku dah tinggalkan dye.. ntah2 dye mati aku bunuh.. huh! sabarnye wife dye, kan? hope wife dye akan dapat ganjaran atas kesabaran dye..

aku dah taktau nak tulis pe.. air mata aku dah tak dapat nak control.. aku just harap, laki tu akan sedar btapa bruntungnya dye ade wife yang macam wife dye tu.. kte doakanlah husband dye tu brubah.. lelaki, kalau wat something tu, fikirlah.. senyuman dye depan korang tak semestinya sama dengan pe yang de dalam hati dye.. tengoklah sinar mata prempuan tu.. buat suami, takde isteri yang tak terluka tengok suami dye dengan prempuan lain.. sedangkan isteri Rasulullah juga cemburukan Aisah r.a... apatahlagi manusia biasa.. senyuman di bibir, kadangkala sekadar menutup kedukaan di hati.. renung2kan lah..

0 words from korang...: